Med en god buljong kan man slå världen med häpnad

Buljongtärningar är något av det mest meningslösa som finns. I tider när folk ratar margarin för smör, högprocentig mörk choklad ersätter blockchoklad och godis utan konstgjorda smakämnen och andra ämnen är en stark bubblare tycks buljongtärningarna konstigt nog ohotade i recepten.
Att buljongtärningar är så vanliga i recept är normbildande. Men ska vafra väldigt van vid matlagning för att skippa buljongtärnignarna och ersätta med hemkokt buljong. Det är buljongtärningar eller små flaskor med färdigköpt "fond" som gäller.
Det är så synd. För hemkokt buljong på kött, ben, rotsaker, salt och örter är så väldigt mycket godare.
Ta chansen och koka egen julskinka. Koka den, stek den inte i ugnen, så får du flera liter god buljong till soppor av olika slag. Alla soppor som man kan ha baconströssel på blir goda att koka på skinkspad.
Eller köp hel färsk kyckling och koka skrovet med lök, morot, selleri, persilja, svartpeppar, salt och vad du nu tycker om och har hemma. Kycklingbuljong är fantastiskt användbart i soppor, grytor och risotto.
Eller koka framdelsbitar av lamm möra. Ät dem i en gryta och spara kokspadet. Lammbuljong kan lyfta en ordinär soppa på gröna linser till oanade höjder. Det går inte att jämföra med buljorn på tärning eller pulver.
Natulrigtvis kan man också koka god buljong på räkskal, fiskskrov eller bara grönsaker. Go for it, även om inte jag har kommit så långt i mitt buljonkokande.
Om det är de vanliga buljongträrningarna med natriumglutamat eller finare buljongpulver från t ex hälsokosten spelar mindre roll, smakskillanden jämfört med hemkokt buljong är större.
Därför vill jag uppmana dig att våga nu. Ta en stor gryta (4-5 liter eller mer). Lägg i det du vill koka, häll på vatten och en del salt kanske en matsked til att börja med, smaka av för jag är inte säker. Låt det stå på spisen både länge och väl. Blir det ett grumligt skum när det kokar upp kan du skumma bort det med en hålslev. När det är klart silar du ifrån grönsakerna och det andra i ett annat stort kärl, t ex en annan gryta eller en rostfri skål. Kyl buljonbgen så fort du kan och portionsfrys det du inte använder med en gång, t ex i halvlitersburkar som det har varit gräddfil i.

Kommentarer

Populära inlägg